“Per a la botiga tradicional són temps complicats”

Altres

Entrevista a Alfons Furriols, propietari de la Llibreria Alfons que el passat 27 de juny va celebrar els 40 anys.

-Quina va ser la raó que et va fer triar obrir una llibreria?

La raó no se ben bé quina va ser, però se’m va ocórrer un any estant de vacances quan tenia 13 anys i vaig veure un jove amb un quiosc a Alacant i vaig pensar “Ostres, això m’agradaria!” i com que al poble no hi havia pràcticament ni diaris ni revistes ni res de tot això, d’aquí va venir la idea.

-Esperaves aguantar tant de temps?

Això no se sap mai. Hi ha  hagut èpoques més bones, èpoques més dolentes. Fins ara s’ha resistit. La veritat es que ara costa una mica perquè el tema premsa ha baixat molt amb el tema d’Internet, revistes també però mirem de mantenir-nos de moment.

-Que creus que és el millor d’aquesta feina?

El millor seria el contacte amb la gent, i el pitjor, bé ara des de que fem festa els diumenges eren els horaris. Ara que fem festa els diumenges i festius una mica millor.

-Com ha afectat l’Internet?

Molt. Precisament per aquesta raó vam prendre la decisió de tancar els diumenges perquè de passar de vendre en un diumenge norma fa uns anys 200 diaris en venies 40. I això, molt en part, a causa de la crisis, i bastant per Internet, ja que avui en dia tothom esta connectat, veu les noticies al moment i es fa una mica difícil. Avui en dia, pràcticament, només el que serien bars i gent jubilada que  potser no dominen gaire l’Internet són els clients de diaris.

-Ha afectat molt la crisis?

La crisis també, perquè gent que  en el seu moment es quedaven dos diaris van passar a un, d’un han passat a cap. Com he dit abans, entre la crisis i l’augment de comunicació d’Internet fan baixar la venta.

-Què es el més venut en l’actualitat?

Una mica de tot i gaire de res. No és una de les èpoques més bones precisament ara.

-I en els bons temps?

En els bons temps es venia més de tot i ara no sabem si també la proximitat de Manresa, les compres per Internet… Les noves tecnologies afecten molt i sembla com si no hi hagués un comprar tant al poble com passava anys enrere.

Es difícil competir amb les grans superfícies

Molt difícil, cada cop més. Al estar massa a prop de Manresa el comerç local es fa complicat.

-Quins avantatges li veus al comerç local?

Sobretot el tracte i la proximitat. Però la gent ha anat canviant una mica d’hàbits de compra. Van molt, surten… i també la compra online, que fa que sense sortir de casa puguis tenir qualsevol cosa a casa sense haver-te de desplaçar. Es fa difícil, per a la botiga tradicional són temps complicats.

-Heu pensat en canviar alguna cosa?

No sabríem que canviar, es fa molt complicat de trobar quin altre sistema podries utilitzar avui en dia, es fa complicat. Bé, hem de lluitar, com sempre.