L’Ajuntament homenatjarà a Francesc Playà Trasserra, supervivent de Mauthausen, en un acte en record dels vilomarencs que van patir la Guerra Civil

Societat

El dissabte 16 de febrer l’Ajuntament retrà homenatge als vilomarencs i vilomarenques que van patir la Guerra Civil. L’acte institucional tindrà lloc a la Casa de la Cultura a partir de les 11:30 del matí, i comptarà amb la intervenció de Cecilio Rodríguez, Francesc Closas, Montserrat Espinalt, Joaquim Aloy i Jordi Pons.

En l’acte d’homenatge que es farà al municipi es vol donar visibilitat a tots aquells veïns que van patir la Guerra Civil així com parlar de la importància de la conservar la memòria històrica del poble i col·locar un stolperstein en record a Francesc Playà Trasserra, vilomarenc que va estar al camp de concentració de Mauthausen, davant la casa on va viure al carrer Soledat, número 7.

Els stolpersteine (paraula plural alemanya que significa «pedres, llambordes o llambordins per ensopegar»; singular stolperstein) són petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de les víctimes del nazisme.

Són un petit monument d’advertiment que es posa a la vorera davant de la casa on va viure una víctima del nacionalsocialisme, abans que l’arrestessin o deportessin. Segons l’artista, el qui ho mira s’ha d’inclinar per llegir el text, un signe de respecte per a la persona eliminada.

Es tracta de llambordins fets de formigó, de 10 cm per 10 cm i coberts d’una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona. Han de fer aturar el vianant i fer-lo pensar en la persona desapareguda, deportada, assassinada.

L’acte comptarà amb la participació d’Els Trobadors del Bages.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *